top of page

Bữa ăn 3.5$ Singapore | A meal of 3.5SGD

Updated: Jul 6

Với mong muốn cảm nhận rõ sáng kiến “Feed the City 3.0” để người nghèo có thức ăn và hỗ trợ các tiệm bán hàng ăn trên phố (Feeding the hungry, helping food vendors), tôi quyết định rẽ vào một tiệm và mua suất ăn 3.5$ như những người lao động ở Singapore. Set breakfast này tên là “Kway Chap A” (không có cốc trà sữa nóng, tôi mới mua thêm).


Với mức lương mới tốt nghiệp ĐH khoảng 3.000-3.500$ và có thể ăn các bữa ăn tiết kiệm như thế này, lãi suất NH thấp (trước đây chỉ khoảng 1.25-1.5%/năm, hiện tại khoảng 3%/năm sau covid) thì các bạn trẻ có thể mua trả góp các căn hộ HDB.


Bên hông các toà nhà chọc trời vẫn có chỗ cho các tiệm đồ ăn giá rẻ cho người thu nhập thấp. Đất nước có thu nhập bình quân đầu người là 84.734.3$ (tương đương 114,612 SG$) phải nỗ lực bằng mọi cách để hỗ trợ những người phải sống chật vật trong điều kiện chi phí sống cao ở top đầu thế giới.


Ở đâu cũng cần các nỗ lực hỗ trợ cộng đồng, hỗ trợ những người gặp khó khăn. Không có họ, chúng ta không có thực phẩm, không có lương thực, không có đường xá, cầu cống, năng lượng, không có phố phường sạch đẹp… Họ lao động để chúng ta có thể hưởng thụ vật chất, dịch vụ, hạ tầng. Hơn hết, cùng là con người trong một cộng đồng, một đất nước, thậm chí cùng sống trên hành tinh này, loài homosapien cần phải hỗ trợ và thương yêu nhau!

——

A meal of 3.5 Singapore $


With the desire to experience the initiative ‘Feed the City 3.0,’ I stepped into a local eatery in Singapore to purchase a $3.5 meal, 'Kway Chap A,' just like the hardworking individuals in the city. Alongside a cup of hot milk tea, this breakfast set reflects the essence of supporting street food vendors and providing food for the poor.


In a country where a fresh graduate’s salary ranges from $3,000 to $3,500, enjoying budget-friendly meals like this is essential. With low-interest rates at banks currently around 3% post-COVID, young people can consider financing HDB flats, ensuring a step towards financial stability.


Despite the towering skyscrapers, affordable food stalls catering to low-income individuals remain vital. In a top-ranked global city like Singapore with an average per capita income of USD 84,734.3 (around SGD 114,612), efforts must be directed at supporting those facing high living costs, highlighting the importance of community support.


Everywhere, community support plays a crucial role in sustaining essential services and infrastructure. As fellow humans sharing a community, a nation, and this planet, supporting and caring for one another is fundamental to our existence. Let’s continue to #supportthecommunity, uplift each other, and foster a sense of togetherness in our daily lives, my homosapien friends.Comments


bottom of page